Jeżeli smaczny posiłek w czasie podróży, to tylko w wagonie gastronomicznym. Koniecznie sprawdź naszą ofertę!

Podróże pełne smaku

Na pokładzie każdego pociągu Express Intercity Premium (EIP) oraz w pociągach Express Intercity (EIC), Intercity (IC), Twoje Linie Kolejowe ( TLK) dostępne są usługi gastronomiczne.

W naszym menu każdy znajdzie coś dla siebie!

Sprawdź, co przygotowaliśmy, abyś mógł rozsmakować się w podróży wsiadając do wagonu gastronomicznego.

Szczególnie polecamy:

Śniadania

Rozpocznij swój dzień od solidnej dawki energii. Nasze śniadania są zarówno smaczne, jak i pożywne. Klasyczna jajecznica, doskonałe kiełbaski na gorąco czy placki z jabłkami oraz z jogurtem greckim sprawią, że Twojej podróży nie będzie towarzyszył poranny głód.
  • Placki z jabłkami i jogurtem greckim,
  • Jajecznica na maśle,
  • Śniadanie polskie - jajecznica na maśle z szynką, cebulą i pomidorami,
  • Frankfurterki na gorąco z miksem sałat, pomidorami oraz musztardą lub chrzanem,
  • Kiełbasa biała z chrzanem.

Dania główne

Szczególnie polecamy dania główne. Szef kuchni ze starannie wyselekcjonowanych składników przygotował dla Was tradycyjne polskie przysmaki obiadowe oraz potrawy pochodzące z najlepszych europejskich kuchni.
  • Pierogi z mięsem, boczkiem i cebulą,
  • Pierogi ruskie z cebulą,
  • Filet kurczaka sous vide z ryżem i grillowanymi warzywami,
  • Kotlet schabowy z ziemniakami, kiszonym ogórkiem, zestawem surówek lub miksem sałat - do wyboru,
  • Polędwiczka wieprzowa sous vide z karmelizowanymi burakami,
  • Placki ziemniaczane z jogurtem greckim i łososiem,
  • Danie Szefa Kuchni.

Zupy

Polska słynie ze znakomitych zup. Gorący żurek z jajkiem i białą kiełbasą to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu. Koniecznie zapytaj również o zupę szefa kuchni.
  • Żurek z jajkiem i białą kiełbasą,
  • Zupa Szefa Kuchni.

Sałatki

Dla tych, którzy lubią, gdy na talerzu jest zielono mamy sałatki. Co gwarantuje ich doskonały smak: świeże warzywa, specjalne sosy oraz dodatki takie jak kurczak czy łosoś . Na wegetarian czeka sałatka grecka.
  • Sałatka grecka,
  • Sałata z kurczakiem, boczkiem i serem pleśniowym,
  • Sałatka z łososiem i serem camembert.

  • Deser

    W czasie podróży warto osłodzić sobie życie. W wagonach restauracyjnych wars pieczemy m.in. pyszny sernik oraz szarlotkę.
  • Sernik,
  • Szarlotka,
  • Deser Szefa - brownie czekoladowe, brownie z nutą pomarańczy.

  • Przekąski

    Na mniejszy głód proponujemy mięsne i wegetariańskie kanapki oraz przekąski z różnych stron świata. Spróbujcie np. śledzi z cebulą i suszonymi pomidorami czy śliwek owijanych boczkiem czy panierowanego camemberta z żurawiną.
  • Kanapka z serem,
  • Kanapka z szynką,
  • Kanapka z filetem z kurczaka,
  • Panierowany camembert z żurawiną.

  • Menu dziecięce

    Nie zapominamy o najmłodszych. W specjalnym menu dla dzieci serwujemy delikatne dania bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Rodzice mogą wybierać spośród zestawów, które dostosowane są wielkością i kompozycją do potrzeb żywieniowych młodych pasażerów.
  • Placki z jabłkami i jogurtem greckim,
  • Zupa Szefa Kuchni,
  • Filet z kurczaka zryżem lub ziemniakami i mizerią,
  • Zestaw: Filet z kurczaka, woda i wagonik zabawka,
  • Zestaw: Zupa, placki z jabłkami, woda i wagonik zabawka.

  • Zaprezentowane powyżej menu różni się w zależności od kategorii pociągów. Więcej szczegółów na stronie www.wars.pl

    Oferta dla najmłodszych

    W menu znajdują się propozycje specjalne przygotowane dla dzieci. Proponowane zestawy posiłków uwzględniają zarówno upodobania kulinarne maluchów, jak i wymagania rodziców. Do wyboru najmłodszych jest pięć zbilansowanych zestawy posiłków. Dodatkowo forma i wielkość posiłków są dostosowane do potrzeb żywieniowych najmłodszych.

    Usługi dodatkowe

    W trosce o komfort wszystkich pasażerów, wybierając się do wagonu gastronomicznego, nie należy zabierać ze sobą dużych bagaży oraz swoich zwierzaków (z wyjątkiem psów przewodników oraz psów będących asystentami osób niepełnosprawnych).

    Przypominamy, że picie alkoholu zakupionego w pociągu jest dozwolone wyłącznie w wagonach gastronomicznych. Na pokładach pociągów (z wagonem gastronomicznym oraz na wybranych odcinkach tras pociągów bez wagonu gastronomicznego) prowadzona jest również sprzedaż z wózków z tzw. mini-barów. W ofercie znajduja się m.in. napoje ciepłe i zimne oraz lekkie przekąski.

    W wagonach gastronomicznych dostępna jest płatność kartą.

    Korzystanie z wagonów gastronomicznych - wyciąg z Regulaminu przewozowego

    Możesz również zamówić danie bez opuszczania miejsca, korzystając z aplikacji mobilnej. Usługa dostępna jest w wybranych pociągach.

    Pobierz aplikację


    0