Szanowny użytkowniku,
informujemy, że nasza strona nie jest obsługiwana przez starsze typy przeglądarek internetowych. Rekomendujemy skorzystanie z:

  • Chrome w wersji 60 lub nowszej
  • Firefox w wersji 60
  • iOS w wersji 12
  • Safari w wersji 12
  • Microsoft Edge

Bratysława

Aktualizacja: 2024-03-01, 12:29 (14)
Opublikowano: 2016-12-16, 15:50

Dlaczego Bratysława?

Bratysława, stolica Słowacji, choć może nie być tak znana jak inne europejskie miasta, ma wiele do zaoferowania i jest wartą odwiedzenia destynacją pociągiem PKP Intercity. Bratysława ma świetne połączenia komunikacyjne z innymi europejskimi miastami, jak Wiedeń, Budapeszt czy Praga, co czyni ją łatwo dostępną i doskonałą bazą do dalszych podróży.

Sprawdź połączenia i kup bilet w aplikacji PKP Intercity

Pobierz aplikację PKP Intercity

sklep Google Play

sklep Apple Store

Warto zobaczyć

Stare Miasto

Sercem Bratysławy jest Stare Miasto, pełne wąskich, brukowanych uliczek, historycznych budynków, uroczych kawiarni i sklepików. Warto zobaczyć tu między innymi Rynek Główny i Ratusz Staromiejski.

Pałac Prymasowski

Położony na tyłach ratusza Pałac Prymasowski był świadkiem wielu historycznych wydarzeń. Teraz przyciąga uwagę nie tylko bogatą historią, ale także ciemnoróżową fasadą, która stanowi dla turystów ciekawe tło do pamiątkowych zdjęć.

Katedra św. Marcina

To gotycka katedra, w której koronowano węgierskich królów, jest jednym najważniejszych budynków sakralnych miasta.

Brama Michalska

Wybudowana ok. XIV-XV w. pełniła funkcję obronną miasta. Teraz przyciąga uwagę turystów kunsztowną formą i skupionymi wokół niej ciekawymi miejscami gastronomicznymi.

Muzeum Sztuki Danubiana Meulensteen

To galeria sztuki nowoczesnej położona na peryferiach miasta, znajduje się na półwyspie w Dunaju i oferuje zarówno interesujące ekspozycje, jak i piękne widoki.

Smaki Bratysławy

W Bratysławie możesz spróbować wielu tradycyjnych słowackich potraw, które odzwierciedlają bogatą kulinarną historię regionu. Bryndzové Halušky to narodowe danie Słowacji, składające się z klusek ziemniaczanych (halušky) podawanych z bryndzą (słowackim serem owczym) i skwarkami. Często serwowane jest też z kwaśną śmietaną. Kapustnica to gęsta, sycąca zupa na bazie kiszonej kapusty, z dodatkiem kiełbasy, grzybów i innych składników. Jest szczególnie popularna w okresie zimowym i podczas świąt Bożego Narodzenia.