Już w najbliższą sobotę, 19.05.2012, w godzinach 11.00 - 12:00, po Moście Średnicowym w Warszawie, odbędą się przejazdy inauguracyjne lokomotyw PKP Intercity w barwach EURO 2012. Organizatorami przejazdów są: PKP Intercity, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. oraz PKP S.A.
Od godziny 10.00 do godziny 13.00 mieszkańcy Warszawy będą mogli zobaczyć nowy dworzec i przystanek kolejowy Warszawa Stadion oraz - wyjątkowo i tylko w tym momencie- zostawić swój podpis na lokomotywie „Polska”. Podpisana przez warszawiaków lokomotywa pokona 120 tysięcy kilometrów i zobaczy ją ponad 1 mln osób.
Już w najbliższą sobotę, 19.05.2012, w godzinach 11.00 - 12:00, po Moście Średnicowym w Warszawie, odbędą się przejazdy inauguracyjne lokomotyw PKP Intercity w barwach EURO 2012. Organizatorami przejazdów są: PKP Intercity, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. oraz PKP S.A. Od godziny 10.00 do godziny 13.00 mieszkańcy Warszawy będą mogli zobaczyć nowy dworzec i przystanek kolejowy Warszawa Stadion oraz - wyjątkowo i tylko w tym momencie- zostawić swój podpis na lokomotywie „Polska”.  Podpisana przez warszawiaków lokomotywa pokona 120 tysięcy kilometrów i zobaczy ją ponad 1 mln osób.
W najbliższą sobotę, 19 maja, w pobliżu Stadionu Narodowego, na Moście Średnicowym,  zostaną zaprezentowane lokomotywy PKP Intercity w barwach Polski, Ukrainy Grecji, Czech, Rosji i Stadionu Narodowego. Lokomotywom będzie można przyjrzeć się dokładniej, od godziny 10.00, na nowo otwartym przystanku Stadion, na peronie od strony Stadionu Narodowego.
Przystanek Warszawa Stadion ma nowy wygląd. Biało-czerwona kolorystyka oraz mała architektura jednoznacznie współgrają z elewacją Stadionu Narodowego. Dwa szerokie perony i wygodne zejścia zapewniają sprawną i funkcjonalną obsługę podróżnych. Windy i schody ruchome dodatkowo ułatwiają komunikację. Nowoczesne wyświetlacze elektroniczne, przekazują pasażerom Informację o pociągach. Monitoring peronów pozwala na wzmocnienie bezpieczeństwa i wygodną orientację w przewozie pasażerów.
W sobotę, na przystanku Warszawa Stadion (od strony Stadionu Narodowego) na przybyłych czekają również inne atrakcje - oprócz lokomotyw, będzie można zobaczyć, m.in. specjalny samochodów monitoringu Straży Ochrony Kolei oraz pokazy funkcjonariuszy SOK. Goście obejrzą pokaz działań z psami służbowymi, zatrzymanie i obezwładnienie  przestępcy z bronią palną, zatrzymanie samochodu i obezwładnienie złodziei w uciekającym samochodzie (czas trwania 4, minuty), pokaz sztuk walki (czas trwania ok. 4 minuty).
Więcej informacji na temat działań PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. w zakresie EURO 2012 można znaleźć pod adresem http://www.plk-sa.pl/linie-kolejowe/kolej-na-euro-2012/.
Z doświadczenia wiem, że pociągi przejeżdżające przez Most Średnicowy najlepiej widać z  Mostu Poniatowskiego, ale również osoby stojące na Wybrzeżu Kościuszkowskim i Szczecińskim, czy też na Moście Świętokrzyskim będą mogły podziwiać lokomotywy w pełnej okazałości”– zaznacza Janusz Malinowski pasjonat kolei i Prezes PKP Intercity.

Plan imprezy:
10.00 – Inauguracja dworca i przystanku Warszawa Stadion
11.00 – Pokaz lokomotyw Euro 2012 PKP Intercity na Moście Średnicowym
11.30 – Podpisywanie lokomotywy Polska PKP Intercity
12.00 – Pokaz Straży Ochrony Kolei

Kolejne przejazdy specjalne lokomotyw PKP Intercity w barwach Euro 2012  będą odbywać się na Moście Średnicowym w Warszawie:
  1.       Holandia, Dania, Niemcy, Portugalia: 26 maja 2012 godzina 11.00
  2.       Hiszpania, Włochy, Irlandia, Chorwacja: 27 maja 2012 godzina 11.00
  3.       Ukraina, Szwecja, Francja, Anglia: 3 czerwca  2012 godzina 11.00
Organizatorami przejazdów inauguracyjnego i specjalnych są: PKP Intercity, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. oraz PKP S.A.
PKP Intercity z okazji odbywającego się finału Mistrzostw Europy w Pilce Nożnej zmieniło wygląd 20 lokomotyw. Szesnaście z nich prezentuje narodowe barwy drużyn piłkarskich Euro 2012, a cztery symbolizują areny sportowe, na których rozgrywane będą mecze w Polsce. Lokomotywy Euro 2012 będą kursować po torach do listopada 2012 roku.  Każda z nich pokona w tym czasie blisko 120 tysięcy kilometrów, a wszystkie razem 2,5 mln kilometrów. Każdy kraj uczestniczący w finałowym turnieju i polskie stadiony Euro mają „swoją” lokomotywę. Hasło „Kolej porusza kibiców” towarzyszy każdej z ozdobionych lokomotyw i jest przetłumaczone na 15 języków.
Od 10 maja do 8 czerwca, na stronie www.intercity.pl podróżni sami  mogą wybrać najładniejszą, spośród 20 kursujących, lokomotywę. Ta z największą liczbą głosów będzie jako jedyna jeździć  do rocznicy Euro 2012, a więc do czerwca 2013 roku.W dniu rozpoczęcia Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej 2012 zostanie ogłoszony wynik głosowania.
Na razie wygrywa lokomotywa z wizerunkiem stadionu w Poznaniu, jednak moim cichym faworytem jest lokomotywa przedstawiająca stadion w Gdańsku. Głosuje bardzo dużo osób, więc zobaczymy” – podkreśla Janusz Malinowski.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Od 8 czerwca do 1 lipca 2012 r. w Polsce i na Ukrainie rozgrywać się będzie turniej Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej EURO 2012™. W rozgrywkach  weźmie udział  16 reprezentacji narodowych.  Mecze rozgrywane będą w czterech polskich miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu oraz czterech ukraińskich: Kijowie, Charkowie, Doniecku i Lwowie. W czasie trwania Euro 2012 w Polsce, na mecze do i z Miast Gospodarzy PKP Intercity uruchomi w sumie prawie 950 pociągów krajowych  kursujących do i z Miast Gospodarzy, z czego ponad 50 to tzw. pociągi dodatkowe. W sumie według szacunków Przewoźnika pojedzie nimi prawie 475 000 osób. W czasie Mistrzostw, w barwach
PKP Intercity jeździć będzie blisko 1700 wagonów i 261 lokomotyw.

Informacje na temat rozkładu jazdy pociągów oraz sprzedaży biletów można znaleźć na stronie internetowej www.intercity.pl lub w punktach informacyjnych na dworcach. Osoby nie posiadające internetu mogą skorzystać z infolinii – nr 19 757 (z telefonów stacjonarnych) albo (42 lub 22) 19 436 (ze wszystkich rodzajów telefonów).

Zdjęcia prasowe wszystkich lokomotyw można pobrać z serwera FTP:
pass: pkpicc
Mapa kursowania lokomotyw:  https://www.intercity.pl/pl/1204
W przygotowaniu jest również materiał filmowy.